Een groep van 21 rijscholen geeft sinds kort rijvaardigheidstrainingen voor camperaars. De training is opgezet door BOVAG in samenwerking met de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC), een platform voor camperaars. Het aantal campers in Nederland groeit namelijk hard, en niet iedereen kan even goed omgaan met deze voertuigen. “Het rijden met een camper is toch net even iets anders dan met een auto.” Rijvaardigheid campers is hot!
Sinds 2010 is het aantal geregistreerde campers in Nederland gegroeid met bijna 50 procent. Op 1 januari 2010 stonden er ruim 65.000 campers in Nederland geregistreerd. Eind vorig jaar is de grens van 100.000 gepasseerd.

Rijvaardigheidstraining campers
Paaltje raken
“De belangrijkste aanleiding is de verkeersveiligheid”, zegt René Smit van NKC. “De meeste camperaars zijn ouder dan 62 jaar. Zij hebben wel ervaring met autorijden, maar het rijden met een camper is net even wat anders.We zien dat er toch nog erg veel schade wordt gereden.”
De training behandelt allerlei zaken waar eigenaren van een camper vaak tegenaan lopen. “Denk bijvoorbeeld aan het manoeuvreren. Veel camperaars zijn met z’n tweeën, waarvan de een achter het stuur zit en de ander buiten staat om aanwijzingen te geven. Toch wordt er regelmatig tegen een paaltje aan gereden. Hoe komt dat?” Ook hebben veel bestuurders moeite met inzicht in de hoogte en breedte van het voertuig. “We horen nogal eens dat een camper tegen een brug aan is gereden, of dat het voertuig vast zit tussen twee muren in een smalle straat. Zie daar maar eens uit te komen.”
Andere thema’s die aan bod komen zijn inparkeren, obstakels ontwijken, de werking van de technologie en een ogen- en reactietest. Ook worden er tips gegeven voor schadepreventie, zoals het voorkomen van hagelschade. Kortom Rijvaardigheid campers is hot.

Serieuze training
Overigens is het niet ‘zomaar’ een cursus . Het is pittig, mensen kunnen ook echt zakken voor deze training. Dat vinden ze echt niet fijn. Voor een gereduceerd tarief kunnen ze dan een herhalingscursus volgen waarbij ze de elementen nog eens oefenen waarbij het de vorige keer niet goed is gegaan.” Wanneer de camperaar geslaagd is voor de training, ontvangen zij een camper-rijvaardigheidsbewijs.
Momenteel bieden 21 rijscholen deze opleiding aan. De training kan individueel worden gevolgd bij een rijschool of in groepsverband tijdens een Rijvaardigheidsdag. Inmiddels zijn de eerste ‘rijbewijzen’ al uitgedeeld. “Ik werd laatst gebeld door een echtpaar dat de cursus heeft gevolgd vlak voordat ze drie maanden gingen reizen. Ze vertelden me dat ze heel blij waren dat ze de cursus hebben gevolgd en dat het ze nu met meer zelfvertrouwen op achter het stuur zitten. Daar doe je het voor.”
Ook jonge gezinnen
“Het is een interessante doelgroep”, zegt woordvoerder Paul de Waal van BOVAG. “Met name de ‘grijze golf’ gaat voor een nieuwe camper, maar ook bij jonge gezinnen is de camper populair, deze kopen zij dan vaak tweedehands. Met de camper rijden is uiteraard iets anders dan de auto. We denken dat de cursus zowel interessant is voor nieuwe bestuurders als voor mensen die behoefte hebben aan bijscholing.” Rijvaardigheid campers voor een veilig gevoel op de weg.
Hoewel het aanbieden van een rijvaardigheidstraining voor camperaars niet uniek is, is het volgens De Waal is het voor het eerst dat de training op zo’n grote schaal wordt aangeboden in samenwerking met de verzekeraar NKC. Rijvaardigheid campers is essentieel voor de verantwoorde camperaar.

Video over cursus rijvaardigheidstrainingen voor als u met de camper op stap gaat

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *